niedojrzały dżem figowy

3 godz. 0 min.
1 porcja
Niedojrzały dżem figowy
denira, stock.adobe.com
0

Niedojrzałe figi same w sobie nie są zbyt jadalne, ale stanowią doskonałą bazę do pysznego, słodkiego i zdrowego dżemu. A potem powiem Ci, jak prawidłowo go ugotować, nie poświęcając zbyt wiele czasu i wysiłku.

Składniki

  • figi (zielony) – 300 g
  • cukier - 150 g
  • sok z cytryny - 1 art.
  • woda - 50 ml

Przepis na gotowanie krok po kroku

Opłucz figi, Przytnij kucyki, przykryj cukrem i dodaj sok z cytryny i wodę.

Doprowadź wszystko do wrzenia i gotuj przez 15 minut.

Pozwól dżemowi ostygnąć przez 40 minut i gotuj przez kolejne 10 minut.

Powtórz poprzedni krok i zwiń dżem w sterylne słoiki.

Irina Kovaleva
przepis dodał (a):
Irina Kovaleva
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy