pierwsze dania 22.01.2022

ucho po fińsku

35 min
5 porcji
Ucho po fińsku
Natalia Hanin, stock.adobe.com
0

Jeśli chcesz rozpieszczać rodzinę pysznym daniem rybnym, ugotuj ucho po fińsku. Gotuje się z czerwoną rybą i standardowym zestawem warzyw. Główną atrakcją jest dodanie śmietany. Nadają potrawie niesamowity smak i aromat.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Filety z czerwonej ryby opłucz i pokrój na małe kawałki.

Obierz ziemniaki, paprykę i pory, posiekaj. Zetrzyj marchewki.

W garnku z zimną wodą dodaj ziemniaki i czarne ziarna pieprzu. Gotuj przez 10 minut.

Roztop masło na patelni, dodaj pory, marchewkę, paprykę i lekko podsmaż.

Dodaj czerwoną rybę, pieczone warzywa do garnka i gotuj przez kolejne 10 minut.

Wlej śmietanę, sól i wymieszaj. Podgrzewaj przez 2 minuty na małym ogniu i wyłącz. Nalegaj na ucho pod pokrywką przez 10-15 minut.

Podczas serwowania dodaj świeży koperek do talerza.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy