Jeśli chcesz rozpieszczać rodzinę pysznym daniem rybnym, ugotuj ucho po fińsku. Gotuje się z czerwoną rybą i standardowym zestawem warzyw. Główną atrakcją jest dodanie śmietany. Nadają potrawie niesamowity smak i aromat.
Składniki
Przepis na gotowanie krok po kroku
Filety z czerwonej ryby opłucz i pokrój na małe kawałki.
Obierz ziemniaki, paprykę i pory, posiekaj. Zetrzyj marchewki.
W garnku z zimną wodą dodaj ziemniaki i czarne ziarna pieprzu. Gotuj przez 10 minut.
Roztop masło na patelni, dodaj pory, marchewkę, paprykę i lekko podsmaż.
Dodaj czerwoną rybę, pieczone warzywa do garnka i gotuj przez kolejne 10 minut.
Wlej śmietanę, sól i wymieszaj. Podgrzewaj przez 2 minuty na małym ogniu i wyłącz. Nalegaj na ucho pod pokrywką przez 10-15 minut.
Podczas serwowania dodaj świeży koperek do talerza.