Trudno sobie wyobrazić tradycyjną kuchnię rosyjską bez przepysznej marynaty. Przygotuj go według różnych przepisów. Czasami zupa jest gotowana z kilku rodzajów mięsa z dodatkiem kiełbasy lub kiełbasek. Dzielę się przepisem na marynatę z kurczakiem i kiełbasą.
Składniki
- filet z kurczaka - 300 g
- kiełbasa - 200 g
- ogórki (słone) – 3 kawałki
- jęczmień - pół szklanki
- ziemniaki - 300 g
- papryka - 1 rzecz
- marchew - 1 rzecz
- cebula - 1 rzecz
- Olej roślinny - 2 art.
- Pasta pomidorowa - 2 art.
- ziele angielskie - 3 groszek
- czarny pieprz - 4 groszek
- liść laurowy - 2 kawałki
- sól - do smaku
- woda (oczyszczona) – 2,5 l
- szczypiorek (do zgłoszenia) – 3 stem
- pietruszka (do zgłoszenia) – 2 gałązki
Przepis na gotowanie krok po kroku
Filet z kurczaka opłucz, pokrój i umieść w garnku z wodą.
Dodaj umytą jęczmień, liść laurowy, czarny pieprz i gotuj przez pół godziny po ugotowaniu.
Pokrój kiełbasę, ogórki, marchewkę, obrane ziemniaki, paprykę i cebulę.
Rozgrzej olej na patelni, dodaj cebulę i marchewkę i smaż na złoty kolor.
Dodaj paprykę, kiełbasę i smaż przez 4-5 minut.
Dodaj koncentrat pomidorowy, kilka łyżek gorącego bulionu z garnka i zmiażdżony groszek ziela angielskiego. Dusić przez 10 minut.
W rondelku z mięsem dodaj smażenie, ziemniaki, ogórki i gotuj wszystko razem przez 10 minut na średnim ogniu.
Dodaj sól, wyłącz ogrzewanie i zaparzaj pod przykryciem przez 15 minut.
Podawaj marynatę na gorąco, posypując posiekaną natką pietruszki i zieloną cebulą.