
Aby w pełni cieszyć się wieloaspektowym smakiem tajskiej zupy, radzę gotować ją na mleku kokosowym. I na teraźniejszości, nie na bazie ryżu. Zwykle jest sprzedawany w puszkach lub tetrapakach w wybranych działach kuchni azjatyckiej.
Składniki
- mleko kokosowe - 500 ml
- woda - 700 ml
- filet z kurczaka - 1 rzecz
- pieczarki - 400 g
- kolendra - 0.5 pęczek
- Chili - 1 rzecz
- czosnek - 2 ząbki
- trawa cytrynowa (jeśli jest dostępny) – 2 gałązki
- przyprawy i przyprawy - 1 łyżeczka
Przepis na gotowanie krok po kroku
Ugotuj filet z kurczaka w wodzie i pokrój.
Wlej mleko kokosowe do bulionu, zagotuj i dodaj grubo posiekane grzyby. Gotuj przez 7 minut.
Odłóż kurczaka z powrotem i dodaj posiekany czosnek, chili, trawę cytrynową i przyprawy. Gotuj jeszcze przez minutę.
Zdejmij zupę z ognia i posyp posiekaną kolendrą.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy