Istnieje opinia, że kawior warzywny na zimę może pochodzić tylko z cukinii. Proponuję obalić ten mit i ugotować ciekawy smaczny kawior z ... zielonych pomidorów. Przepis jest sprawdzony, proces gotowania jest prosty, a okazuje się, że kawior - polizasz palce!
Składniki
- zielone pomidory - 3 kg
- cebula - 500 g
- marchew - 1 kg
- papryka - 6 szt.
- Chili - 2 szt.
- Olej roślinny - 250 ml
- ocet (9%) – 1 szklanka
- cukier - 150 g
- sól - 2 łyżeczka
- mielony czarny pieprz - 2 CZ. l.
Przepis na gotowanie krok po kroku
Umyj i obierz warzywa. Pokrój wszystko na dowolne średnie kawałki.
Za pomocą robota kuchennego zmiksuj przygotowane warzywa na gładką masę.
Umieść masę warzywną w rondlu do gotowania, dodaj olej roślinny, sól, cukier i mielony pieprz. Doprowadzić obrabiany przedmiot do wrzenia i gotować na małym ogniu przez godzinę.
Pół godziny przed gotowaniem wlej ocet do masy warzywnej i wymieszaj.
Wlej gorący kawior z zielonych pomidorów do wcześniej przygotowanych sterylnych słoików, zwiń i ostudź. Przechowuj przedmiot w chłodnym, ciemnym miejscu przez nie więcej niż półtora roku.