ketchup pomidorowy z cynamonem na zimę

1 godz. 30 min.
12 porcji
Ketchup pomidorowy z cynamonem na zimę
Thanrada H., stock.adobe.com
0

Trudno znaleźć pyszny keczup w sklepie. Lepiej kupić pomidory w sezonie i ugotować je samodzielnie. Jeśli chcesz spróbować czegoś niezwykłego, zrób keczup pomidorowy z cynamonem. SOS okaże się pachnący i lekko palący.

Składniki

  • pomidory - 3 kg
  • cebula - 200 g
  • czosnek - 50 g
  • cynamon - 2 kije
  • mielony czarny pieprz - 1 łyżeczka
  • ocet - 80 ml
  • cukier - 2 art.
  • sól - 2 art.

Przepis na gotowanie krok po kroku

Opłucz pomidory i pokrój na ćwiartki.

Obierz cebulę i pokrój na kawałki mniej więcej tego samego rozmiaru co pomidory.

Rozłóż czosnek na ząbki i obierz.

Umieść cebulę, pomidory, czosnek i cynamon na patelni.

Przykryj i gotuj przez 1 godzinę na małym ogniu.

Przetrzyj powstałą masę przez sito.

Dodaj zmielony pieprz, sól i cukier.

Gotuj na małym ogniu przez 20 minut.

Wlej ocet, wymieszaj, włóż do wysterylizowanych słoików i zwiń.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy