dżem z czerwonych pomidorów

25 min
4 porcje
Dżem z czerwonych pomidorów
Oksana łaźnia, stock.adobe.com
0

Ten przepis spodoba się miłośnikom kulinarnych eksperymentów. Niezwykły dżem z czerwonych pomidorów to niesamowite danie, które podbije żołądek od pierwszej łyżki. Nie trzeba dodawać soku i skórki z cytryny, ale dzięki nim smak okazuje się znacznie ciekawszy.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Opłucz cytrynę wrzącą wodą, osusz i usuń skórkę.

Pokrój cytrynę na pół i wyciśnij sok.

Obierz pomidory, pokrój na małe kawałki i włóż do rondla z grubym dnem.

Przykryj cukrem, przykryj i odstaw na 2 godziny.

Na małym ogniu zagotuj i dodaj skórkę.

Gotuj przez 5 minut, zdejmij z ognia i odłóż na bok na 1 godzinę.

Gotuj ponownie przez 5 minut i pozostaw na 1 godzinę.

Po raz trzeci zagotuj dżem, wlej sok z cytryny i gotuj przez 5 minut.

Rozłóż gorący dżem na czystych, suchych słoikach, zwiń i odwróć do góry nogami.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy