Ten przepis spodoba się miłośnikom kulinarnych eksperymentów. Niezwykły dżem z czerwonych pomidorów to niesamowite danie, które podbije żołądek od pierwszej łyżki. Nie trzeba dodawać soku i skórki z cytryny, ale dzięki nim smak okazuje się znacznie ciekawszy.
Przepis na gotowanie krok po kroku
Opłucz cytrynę wrzącą wodą, osusz i usuń skórkę.
Pokrój cytrynę na pół i wyciśnij sok.
Obierz pomidory, pokrój na małe kawałki i włóż do rondla z grubym dnem.
Przykryj cukrem, przykryj i odstaw na 2 godziny.
Na małym ogniu zagotuj i dodaj skórkę.
Gotuj przez 5 minut, zdejmij z ognia i odłóż na bok na 1 godzinę.
Gotuj ponownie przez 5 minut i pozostaw na 1 godzinę.
Po raz trzeci zagotuj dżem, wlej sok z cytryny i gotuj przez 5 minut.
Rozłóż gorący dżem na czystych, suchych słoikach, zwiń i odwróć do góry nogami.