sok z dyni z pomarańczą i cytryną na zimę
Wiem, że nie wszyscy kochają dania z dyni, ale polecam spróbować przygotować zdrowy i pachnący sok z dyni na zimę. Pomarańcza i cytryna nadają temu specyficznemu, bogatemu napojowi przyjemne cytrusowe wykończenie. Spodoba ci się!
Składniki
- Dynia (Waga netto) – 6 kg
- woda (gotowany) – 6 L
- pomarańcza - 5 szt.
- cytryna - 1 szt.
- cukier - 1,3 kg
- kwas cytrynowy - 2,5 łyżeczka
Przepis na gotowanie krok po kroku
Opłucz dynię, obierz i pokrój nasiona, pokrój miąższ na małe kawałki.
Umieść przygotowaną dynię w garnku do gotowania, zalej przegotowaną wodą, aby woda całkowicie pokryła kawałki. Umieść obrabiany przedmiot na ogniu i zagotuj.
Wyciśnij sok z cytryny i pomarańczy.
Wyślij wyciśnięte połówki pomarańczy na patelnię do dyni i gotuj wszystko razem, aż dynia będzie gotowa, nie zapominając o mieszaniu. Następnie zdejmij patelnię z ognia, usuń skórkę pomarańczową, lekko ostudź dynię.
Zmiksuj ciepłą masę dyniową blenderem, aż będzie gładka puree.
W osobnym dużym rondlu połącz 6 litrów wody i cukru, zagotuj i gotuj przez 1-2 minuty na małym ogniu. Wskazuję w przybliżeniu ilość cukru w przepisie - skup się na swoim smaku i słodyczy samej dyni.
Do puree z dyni dodaj sok cytrusowy i syrop cukrowy. Wymieszaj, zagotuj, dodaj kwas cytrynowy i gotuj przez 5 minut.
Wlej gorący sok z dyni do wcześniej przygotowanych sterylnych słoików, zwiń, odwróć do góry nogami, zawiń i pozostaw do całkowitego ostygnięcia. Schłodzony sok przechowuj w chłodnym, ciemnym miejscu.