sok z dyni z pomarańczą i cytryną na zimę

1 godz. 30 min.
12 puszek po 1 L
Sok z dyni z pomarańczą i cytryną na zimę
alexeyborodin, stock.adobe.com
0

Wiem, że nie wszyscy kochają dania z dyni, ale polecam spróbować przygotować zdrowy i pachnący sok z dyni na zimę. Pomarańcza i cytryna nadają temu specyficznemu, bogatemu napojowi przyjemne cytrusowe wykończenie. Spodoba ci się!

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Opłucz dynię, obierz i pokrój nasiona, pokrój miąższ na małe kawałki.

Umieść przygotowaną dynię w garnku do gotowania, zalej przegotowaną wodą, aby woda całkowicie pokryła kawałki. Umieść obrabiany przedmiot na ogniu i zagotuj.

Wyciśnij sok z cytryny i pomarańczy.

Wyślij wyciśnięte połówki pomarańczy na patelnię do dyni i gotuj wszystko razem, aż dynia będzie gotowa, nie zapominając o mieszaniu. Następnie zdejmij patelnię z ognia, usuń skórkę pomarańczową, lekko ostudź dynię.

Zmiksuj ciepłą masę dyniową blenderem, aż będzie gładka puree.

W osobnym dużym rondlu połącz 6 litrów wody i cukru, zagotuj i gotuj przez 1-2 minuty na małym ogniu. Wskazuję w przybliżeniu ilość cukru w przepisie - skup się na swoim smaku i słodyczy samej dyni.

Do puree z dyni dodaj sok cytrusowy i syrop cukrowy. Wymieszaj, zagotuj, dodaj kwas cytrynowy i gotuj przez 5 minut.

Wlej gorący sok z dyni do wcześniej przygotowanych sterylnych słoików, zwiń, odwróć do góry nogami, zawiń i pozostaw do całkowitego ostygnięcia. Schłodzony sok przechowuj w chłodnym, ciemnym miejscu.

Katarzyna Parszyna
przepis dodał (a):
Katarzyna Parszyna
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy