dżem morelowy

2 godz. 30 min.
4 porcje
Dżem morelowy
Alex Puhovoy, stock.adobe.com
0

W przeciwieństwie do dżemu, dżem jest zawsze bardziej jednolity i gęsty. Ale to wymaga dłuższego gotowania – więc bądź cierpliwy. Dżem morelowy to osobna uczta w chłodne zimowe dni.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Usuń pestki z moreli, przykryj połówki cukrem i pozostaw na godzinę. Możesz-na noc.

Doprowadzić do wrzenia i gotować przez 20 minut. Przetrzyj obrabiany przedmiot przez sito.

Ponownie zagotuj i gotuj przez około godzinę dłużej na minimalnym ogniu, aż będzie gęsty.

Zwiń dżem w sterylne słoiki.

Irina Kovaleva
przepis dodał (a):
Irina Kovaleva
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy