sok jabłkowy na zimę przez sokowirówkę
Przygotujmy naturalny domowy sok jabłkowy na zimę za pomocą sokowirówki? Gotowy sok jest dość skoncentrowany, dlatego przed użyciem radzę rozcieńczyć go niewielką ilością przegotowanej lub mineralnej wody.
Składniki
- jabłka - 6 kg
- cukier - 150 g (lub do smaku)
Przepis na gotowanie krok po kroku
Do soku radzę używać soczystych odmian letnich jabłek. Jabłka opłucz i lekko osusz, pokrój na pół, usuń rdzenie, pokrój w plasterki.
Przepuść przygotowane jabłka przez sokowirówkę.
Wlej powstały sok do emaliowanej patelni do gotowania i pozostaw na 10-15 minut.
Następnie zbierz piankę, umieść rondel z sokiem na małym ogniu, dodaj cukier do smaku i mieszając drewnianą łyżką, aby cukier się rozpuścił, podgrzej sok do 90-95°C. Nie pozwól, aby sok się zagotował!
Wlej gorący sok jabłkowy do wcześniej wysterylizowanych słoików, zwiń, odwróć do góry nogami, zawiń i pozostaw do całkowitego ostygnięcia. Przenieś schłodzony sok do przechowywania w chłodne, ciemne miejsce.