sok jabłkowy na zimę przez sokowirówkę

1 godz. 10 min.
3 puszki po 1 L
Sok jabłkowy na zimę przez sokowirówkę
Tetiana, stock.adobe.com
0

Przygotujmy naturalny domowy sok jabłkowy na zimę za pomocą sokowirówki? Gotowy sok jest dość skoncentrowany, dlatego przed użyciem radzę rozcieńczyć go niewielką ilością przegotowanej lub mineralnej wody.

Składniki

  • jabłka - 6 kg
  • cukier - 150 g (lub do smaku)

Przepis na gotowanie krok po kroku

Do soku radzę używać soczystych odmian letnich jabłek. Jabłka opłucz i lekko osusz, pokrój na pół, usuń rdzenie, pokrój w plasterki.

Przepuść przygotowane jabłka przez sokowirówkę.

Wlej powstały sok do emaliowanej patelni do gotowania i pozostaw na 10-15 minut.

Następnie zbierz piankę, umieść rondel z sokiem na małym ogniu, dodaj cukier do smaku i mieszając drewnianą łyżką, aby cukier się rozpuścił, podgrzej sok do 90-95°C. Nie pozwól, aby sok się zagotował!

Wlej gorący sok jabłkowy do wcześniej wysterylizowanych słoików, zwiń, odwróć do góry nogami, zawiń i pozostaw do całkowitego ostygnięcia. Przenieś schłodzony sok do przechowywania w chłodne, ciemne miejsce.

Katarzyna Parszyna
przepis dodał (a):
Katarzyna Parszyna
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy