dżem z pęcherzycy

1 godz. 0 min.
8 porcji
Dżem z pęcherzycy
ostapenkonat, stock.adobe.com
0

Z nieznanych mi powodów pęcherzyca nie ma takiej popularności jak inne owoce. Ale po spróbowaniu dżemu z pęcherzycy na pewno zmienisz zdanie, ponieważ jest nie tylko smaczny, ale także niezwykle zdrowy.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Dobrze umyj owoce pęcherzycy i pokrój na pół. Złożyć na patelnię i przykryć cukrem. Pozostaw na pół godziny, aby jagody wypuściły sok.

Umieść dżem na średnim ogniu, ciągle mieszaj, aby się nie przypalił. Gotuj dżem przez 35-40 minut. Na koniec dodaj kwas cytrynowy i sok z jednej cytryny, wymieszaj i gotuj jeszcze przez kilka minut.

Słoiki nie mogą być sterylizowane. Po prostu dobrze je spłucz i wysusz. Wlej dżem do słoików i zwiń. Odwróć pokrywki do dołu i zawiń w ciepły ręcznik. Schowaj schłodzony dżem w ciemnym miejscu lub w lodówce.

Julia Cion
przepis dodał (a):
Julia Cion
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy