Z nieznanych mi powodów pęcherzyca nie ma takiej popularności jak inne owoce. Ale po spróbowaniu dżemu z pęcherzycy na pewno zmienisz zdanie, ponieważ jest nie tylko smaczny, ale także niezwykle zdrowy.
Składniki
- pęcherzyca - 1 kg
- cukier - 700 g
- cytryna - 1 rzecz
- kwas cytrynowy - 1 szczypta
Przepis na gotowanie krok po kroku
Dobrze umyj owoce pęcherzycy i pokrój na pół. Złożyć na patelnię i przykryć cukrem. Pozostaw na pół godziny, aby jagody wypuściły sok.
Umieść dżem na średnim ogniu, ciągle mieszaj, aby się nie przypalił. Gotuj dżem przez 35-40 minut. Na koniec dodaj kwas cytrynowy i sok z jednej cytryny, wymieszaj i gotuj jeszcze przez kilka minut.
Słoiki nie mogą być sterylizowane. Po prostu dobrze je spłucz i wysusz. Wlej dżem do słoików i zwiń. Odwróć pokrywki do dołu i zawiń w ciepły ręcznik. Schowaj schłodzony dżem w ciemnym miejscu lub w lodówce.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy