Wypróbuj tę pyszną mieszankę smaków i aromatów. Dżem z czarnej porzeczki z pomarańczą jest przygotowywany prosto i nawet bez dodatków okazuje się gęsty. Cały sekret tkwi w naturalnej pektynie, której jagody zawierają dużo.
Składniki
- czarna porzeczka - 2 kg
 - pomarańczowy - 1 kg
 - cukier - 1 kg
 - kwas cytrynowy - 0,5 łyżeczka
 
Przepis na gotowanie krok po kroku
Obierz pomarańcze i białe folie, podziel na plasterki.
Przełóż przez maszynę do mięsa czarne porzeczki i pomarańcze.
Dodaj cukier, wymieszaj i pozostaw na 20-30 minut.
Ustaw garnek na małym ogniu i zagotuj.
Dodaj kwas cytrynowy, gotuj przez 5-7 minut i zamknij w przygotowanych słoikach.
 czy podobał Ci się przepis?
 0 komentarzy