Moim ulubionym sposobem przygotowania papryki na zimę jest po prostu zakonserwowanie jej w słoikach. Plusem jest to, że nie ma tu żadnych dodatkowych smaków. Oznacza to, że ta papryka może być używana dosłownie, jak chcesz – w sałatkach, przekąskach, zupach, daniach głównych.
Składniki
- papryka - 1.5 kg
- woda - 500 ml
- ocet jabłkowy - 65 ml
- oliwa z oliwek - 100 ml
- sól - 1 art.
- cukier - 150 g
- Mieszanka groszku pieprzowego - 1 art.
Przepis na gotowanie krok po kroku
Zagotuj wodę z solą, cukrem, oliwą, octem, pieprzem i przyprawami do smaku.
Umieść tam losowo posiekaną paprykę i gotuj przez 5 minut.
Szczelnie ułóż obrabiany przedmiot w wysterylizowanych słoikach i zwiń na zimę.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy