Nie przepadam za jednoskładnikowymi kompotami w puszkach. Mieszanki owoców i jagód są znacznie ciekawsze, a nawet jaśniejsze w Kolorze. Dziś oferuję tę opcję z jabłkami i dwoma rodzajami porzeczek.
Składniki
- jabłka - 600 g
- czerwona porzeczka - 200 g
- czarna porzeczka - 350 g
- cukier - 1 szkło
- woda - 2 L
Przepis na gotowanie krok po kroku
Pokrój jabłka, opłucz porzeczki i włóż wszystko do sterylnych słoików.
Zalej wrzącą wodą i pozostaw pod przykryciem na 10 minut.
Odcedź, ponownie zagotuj, ponownie napełnij słoiki i pozostaw na kolejne 10 minut.
Powtórz poprzedni krok, ale przed ostatnim napełnieniem dodaj cukier do wody, a następnie natychmiast zwiń słoiki.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy