Domowy sok pomidorowy jest obowiązkowym zbiorem wielu gospodyń domowych. Po wypróbowaniu go na zawsze zapomnisz o pomidorze kupionym w sklepie. Przygotowanie soku nie jest trudne, a ilość gotowego napoju zależy od sokowirówki, rodzaju pomidorów i czasu gotowania.
Składniki
- pomidory - 4 kg
- sól - szczypta
Przepis na gotowanie krok po kroku
Pomidory opłucz, lekko osusz i pokrój w dowolne plasterki.
Przełóż przygotowane pomidory przez sokowirówkę.
Dodaj sól do soku, zagotuj, mieszając i usuwając pianę, a następnie zmniejsz ogień i gotuj sok przez 30-45 minut, w zależności od odmiany pomidorów. W razie potrzeby możesz dodać trochę cukru, jeśli pomidory są kwaśne.
Wlej gorący sok pomidorowy do sterylnych słoików i zwiń. Przechowuj przedmiot w chłodnym, ciemnym miejscu.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy