kompot z głogu z kwasem cytrynowym na zimę

40 min
1 porcja
Kompot z głogu z kwasem cytrynowym na zimę
FotoHelin, stock.adobe.com
0

Najłatwiejszym sposobem zagwarantowania bezpieczeństwa kompotu w puszkach, nawet w zwykłej szafce – jest kwas cytrynowy. Ponadto przyjemnie podkreśla smak napoju. Dzielę się moim ulubionym przepisem z głogu, jeśli jeszcze nie próbowałeś takiej ciekawostki.

Składniki

  • Głogów - 600 g
  • cukier - 200 g
  • woda - 2.5 l
  • kwas cytrynowy - 0.5 łyżeczka

Przepis na gotowanie krok po kroku

Włóż głóg do sterylnego słoika, zalej wrzącą wodą, przykryj i odstaw na 20 minut.

Odcedź tę wodę, dodaj do niej cukier i ponownie zagotuj.

Dodaj kwas cytrynowy, wymieszaj syrop, zalej głóg i zwiń kompot na zimę.

Irina Kovaleva
przepis dodał (a):
Irina Kovaleva
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy