Gęsty dżem morelowy to nie tylko przysmak, którym częstowały nas babcie. To i pyszne nadzienie do ciast, ciast i bajgli, to deser na szybką rękę, słodka łyżeczka do herbaty w pięć minut. Delikatny miodowy smak i morze witamin w jednym słoiku.
Składniki
- morele - 1 kg
- cukier - 500 Gr
Przepis na gotowanie krok po kroku
Dobrze spłucz morele. Podziel je na pół i usuń pestkę.
Przenieś owoce do miski z grubym dnem i przykryj cukrem. Pozostaw na 4-5 godzin, aby morele wypuściły sok.
Umieść dżem na średnim ogniu. Ciągle mieszaj i pozwól dżemowi się zagotować. Gotuj przez 10 minut i odłóż na bok. Po 20 minutach powtarzamy. Robimy to 4-5 razy, aż dżem zgęstnieje.
Gorący dżem wlewa się do wysterylizowanych słoików i wysyła do przechowywania w ciemnym, chłodnym miejscu.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy