Przygotuj wiele różnych konserwacji na zimę, ale nie zapomnij o sałatce z cukinii i ogórków. To prosta i pyszna przekąska, która musi znaleźć się w twojej spiżarni. Aby uzyskać więcej pikanterii, dodaje się trochę proszku musztardowego.
Składniki
- cukinia - 1 kg
- ogórki - 1 kg
- seler (łodygi) – 300 g
- korzeń pietruszki - 100 g
- Olej roślinny - 100 ml
- ocet jabłkowy - 2 art.
- proszek musztardowy - 1 art.
- cukier - 50 g
- sól - 40 g
Przepis na gotowanie krok po kroku
Pokrój cukinię, ogórki, łodygi selera i korzeń pietruszki.
Wszystko wymieszaj, dodaj cukier, sól, musztardę w proszku i olej. Wymieszaj, przykryj i odstaw na 3 godziny.
Włóż sałatkę do przygotowanych słoików i sterylizuj przez 15 minut.
Ostrożnie wyjmij słoiki z wanny do sterylizacji, do każdego wlej trochę octu.
Zwinąć, odwrócić do góry nogami i dobrze owinąć ciepłym kocem.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy