Jak dobrze jest mieć naturalny dżem na stole o każdej porze roku, który można dodać do wypieków, a nawet po prostu posmarować chlebem! A zrobienie go w powolnej kuchence jest szybkie i wygodne. Polecam używać dojrzałych gruszek, aby dżem dobrze się ugotował.
Składniki
- Gruszka - 1 kg
 - cukier - 1 kg
 - kwas cytrynowy - 1 łyżeczka
 
Przepis na gotowanie krok po kroku
Gruszki obierz i pokrój losowo.
Posyp je cukrem i kwasem cytrynowym bezpośrednio w misce wolnowaru.
Pozostaw na kilka godzin lub na noc.
Włącz tryb "gaszenia" na godzinę.
W tym procesie wymieszaj dżem kilka razy. A pół godziny od początku przerwij go blenderem.
Zwiń dżem do wysterylizowanych słoików.
 czy podobał Ci się przepis?
 0 komentarzy