Puste miejsca na zimę powinny być nie tylko smaczne, ale także zdrowe. Takich jak pikle z musztardą. Dzięki naturalnym procesom, które rozpoczyna solanka, zachowują maksimum witamin i pierwiastków śladowych. Takie solenie należy przechowywać w piwnicy.
Składniki
- ogórki - 5 kg
 - koperek - 50 g
 - nasiona gorczycy - 2 art.
 - cukier - 2 art.
 - sól - 180 g
 - woda - 4,5 l
 
Przepis na gotowanie krok po kroku
Umieść nasiona gorczycy, koper włoski i ogórki w słoikach.
Zagotuj wodę, dodaj cukier, sól i gotuj przez 1 minutę.
Wlej wrzącą solankę do słoików, Zamknij nylonowymi pokrywkami i pozostaw na 2 dni w ciemnym, ciepłym miejscu.
Odcedź solankę do garnka i ponownie zagotuj.
Wlać do słoików z ogórkami, szczelnie zamknąć pokrywkami i owinąć kocem na jeden dzień.
 czy podobał Ci się przepis?
 0 komentarzy