Sałatka z pomidorów i ogórków na zimę
Sałatka z ogórków w puszkach i zielonych pomidorów w zimie dobrze uzupełni gotowane lub smażone ziemniaki i wszelkie dania mięsne. Przekąskę można podać na świątecznym stole i na codzienną kolację. Przepis jest prosty-poradzi sobie nawet początkująca gospodyni domowa.
Składniki
- zielone pomidory - 1 kg
- ogórki - 1 kg
- papryka - 500 g
- cebula - 500 g
- czosnek - 5 ząbki
- koperek - 3 parasolka
- pietruszka - 1 pęczek
- bazylia - do smaku
- ziele angielskie (groszek) – 5 szt.
- Mieszanka groszku pieprzowego - 12 szt.
- Curry - 0,5 łyżeczka
- woda - 400 ml
- ocet (9%) – 1/2 szklanki
- cukier - 1/3 szklanki
- sól - 2 art.
Przepis na gotowanie krok po kroku
Opłucz pomidory, pokrój w plasterki.
Ogórki odetnij ogony, pokrój w cienkie plasterki.
Cebulę obrać i pokroić w półpierścienie.
W misce połącz przygotowane warzywa, sól i pozostaw sałatkę w temperaturze pokojowej, aby uformować sok na 2-3 godziny. Następnie odcedź powstały sok, lekko wyciśnij sałatkę.
Dodaj pokrojoną w paski paprykę, posiekany czosnek i posiekaną natkę pietruszki.
Sól sałatkową, dodaj cukier, ocet, olej roślinny i przyprawy. Wszystko dobrze wymieszaj i gotuj na małym ogniu, mieszając, 20 minut po ugotowaniu.
Zapakuj gotującą się sałatkę do wcześniej wysterylizowanych słoików, dodaj parasol koperkowy i wyślij do sterylizacji w rondlu z wodą na 15 minut.
Po sterylizacji zwiń słoiki z sałatką, odwróć do góry nogami, zawiń i pozostaw do całkowitego ostygnięcia. Przechowuj schłodzony przedmiot w chłodnym, ciemnym miejscu.