Sałatka z pomidorów i ogórków na zimę

4 godz. 0 min.
3 puszki po 900 ml
Sałatka z pomidorów i ogórków na zimę
alexey_arz, stock.adobe.com
0

Sałatka z ogórków w puszkach i zielonych pomidorów w zimie dobrze uzupełni gotowane lub smażone ziemniaki i wszelkie dania mięsne. Przekąskę można podać na świątecznym stole i na codzienną kolację. Przepis jest prosty-poradzi sobie nawet początkująca gospodyni domowa.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Opłucz pomidory, pokrój w plasterki.

Ogórki odetnij ogony, pokrój w cienkie plasterki.

Cebulę obrać i pokroić w półpierścienie.

W misce połącz przygotowane warzywa, sól i pozostaw sałatkę w temperaturze pokojowej, aby uformować sok na 2-3 godziny. Następnie odcedź powstały sok, lekko wyciśnij sałatkę.

Dodaj pokrojoną w paski paprykę, posiekany czosnek i posiekaną natkę pietruszki.

Sól sałatkową, dodaj cukier, ocet, olej roślinny i przyprawy. Wszystko dobrze wymieszaj i gotuj na małym ogniu, mieszając, 20 minut po ugotowaniu.

Zapakuj gotującą się sałatkę do wcześniej wysterylizowanych słoików, dodaj parasol koperkowy i wyślij do sterylizacji w rondlu z wodą na 15 minut.

Po sterylizacji zwiń słoiki z sałatką, odwróć do góry nogami, zawiń i pozostaw do całkowitego ostygnięcia. Przechowuj schłodzony przedmiot w chłodnym, ciemnym miejscu.

Katarzyna Parszyna
przepis dodał (a):
Katarzyna Parszyna
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy