Zimą brakuje różnorodności warzyw, ale jest wyjście. Bałtyckie lecho z cukinii to świetny sposób na utrzymanie pysznego letniego Dania przez długi czas. Polecam przygotować tę przekąskę z wyprzedzeniem, aby cieszyć się nią w zimnych porach roku.
Składniki
- cukinia - 1 kg
- papryka - 750 g
- pomidory - 1.25 kg
- Olej roślinny - 100 ml
- czosnek - 100 g
- ocet - 50 ml
- woda - 15 ml
- cukier - 100 g
- skrobia - 7.5 g
- pasta pomidorowa - 35 g
- sól - 1 art.
Przepis na gotowanie krok po kroku
Obierz pomidory, przepuść przez maszynę do mięsa i gotuj puree przez 10 minut na dużym ogniu.
Dodaj pokrojoną na średnie kawałki paprykę i cukinię.
Gotuj lecho przez kolejne 20 minut, mieszając.
Dodaj czosnek, sól, olej, pomidor i cukier. Gotuj przez kolejne 10 minut.
Wlej ocet i dodaj skrobię rozcieńczoną w wodzie.
Gotuj lecho przez kilka minut i zwiń w sterylne słoiki.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy