Z jednej strony kiszone ogórki to już banalny klasyk. Z drugiej strony bardzo łatwo je urozmaicić wszelkiego rodzaju dodatkami. Na przykład taki przepis z imbirem okazuje się zaskakująco pikantny i oryginalny.
Składniki
- ogórki - 350 g
- czosnek - 3 ząbki
- cebula - 1 rzecz
- woda - 350 ml
- ocet - 1.5 art.
- cukier - 2 łyżeczka
- sól - 1.5 łyżeczka
- imbir (tarty) – 1 CZ. l.
- czarny pieprz - 6 groszek
- ziele angielskie - 2 groszek
- liść laurowy - 2 kawałki
- koperek - 6 gałązki
Przepis na gotowanie krok po kroku
Zagotuj wodę z solą i cukrem. Dodaj ocet i wymieszaj.
W sterylnym słoiku umieść ogórki, dowolnie posiekaną cebulę i resztę składników.
Zalej wrzącą marynatą i zwiń na zimę.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy