półfabrykaty na zimę
22.04.2023
kompot ze śliwki wiśniowej na zimę bez sterylizacji
15 min
24 porcje
Jeśli zdecydujesz się na przygotowanie na zimę, nie zapomnij o kompocie ze śliwki wiśniowej. Gotuje się prosto i doskonale przechowuje nawet w temperaturze pokojowej. Kości nie można wyjąć, wystarczy włożyć owoce do słoików i dwukrotnie zalać wrzącą wodą.
Składniki
- śliwka wiśniowa - 1 kg
- cukier - 300 g
- kwas cytrynowy - 0,5 łyżeczka
- woda (filtrowane) – 6 L
Przepis na gotowanie krok po kroku
Umyj śliwkę wiśniową i włóż do przygotowanych słoików.
Wlać do góry stromą wrzącą wodą, przykryć pokrywkami i pozostawić do ogrzania na 20 minut.
Odcedź do rondla, dodaj cukier, kwas cytrynowy i gotuj przez 2 minuty.
Wlać wrzący syrop do słoików, zwinąć, odwrócić do góry nogami i owinąć kocem.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy