kompot ze śliwki wiśniowej na zimę bez sterylizacji

15 min
24 porcje
Kompot ze śliwki wiśniowej na zimę bez sterylizacji
Peredniankina, stock.adobe.com
0

Jeśli zdecydujesz się na przygotowanie na zimę, nie zapomnij o kompocie ze śliwki wiśniowej. Gotuje się prosto i doskonale przechowuje nawet w temperaturze pokojowej. Kości nie można wyjąć, wystarczy włożyć owoce do słoików i dwukrotnie zalać wrzącą wodą.

Składniki

  • śliwka wiśniowa - 1 kg
  • cukier - 300 g
  • kwas cytrynowy - 0,5 łyżeczka
  • woda (filtrowane) – 6 L

Przepis na gotowanie krok po kroku

Umyj śliwkę wiśniową i włóż do przygotowanych słoików.

Wlać do góry stromą wrzącą wodą, przykryć pokrywkami i pozostawić do ogrzania na 20 minut.

Odcedź do rondla, dodaj cukier, kwas cytrynowy i gotuj przez 2 minuty.

Wlać wrzący syrop do słoików, zwinąć, odwrócić do góry nogami i owinąć kocem.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy