Jeśli zajmujesz się konserwowaniem, nie zapomnij zrobić sałatki z ogórka z octem. To zaskakująco proste i szybkie. Bez sterylizacji, długotrwałego gotowania i innych skomplikowanych procesów. Do smaku możesz dodać trochę ostrej papryki lub imbiru.
Składniki
- ogórki - 2 kg
- cebula - 3 kawałki
- czosnek - 100 g
- ocet - 100 ml
- Olej roślinny - 100 ml
- mielona kolendra - 0,5 łyżeczka
- mielony czarny pieprz - 0,5 łyżeczka
- sól - 40 g
Przepis na gotowanie krok po kroku
Pokrój ogórki, obraną cebulę i czosnek.
Połącz warzywa w głębokim rondlu, dodaj sól, przyprawy, olej i pozostaw na 1,5-2 godziny.
Umieść patelnię na małym ogniu i gotuj na wolnym ogniu przez 10 minut.
Wlej ocet, delikatnie wymieszaj i wyjmij z pieca.
Umieść warzywa w czystych, suchych słoikach, zwiń i pozostaw na jeden dzień w ciepłym miejscu.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy