Naturalny sok wiśniowy to prawdziwy ratownik podczas przytulnych zimowych uczt. Przygotuj ten napój w środku zbioru jagód i zachowaj kawałek lata w słoiku. Z podanej liczby produktów otrzymuję około 2 litrów aromatycznego soku.
Składniki
- wiśnia (świeża) – 3 kg
- cukier - 1200 g
Przepis na gotowanie krok po kroku
Posortuj wiśnie, Usuń szypułki, a następnie opłucz, włóż do durszlaka i wyjmij nasiona.
Umieść miąższ Wiśniowy w sokowirówce i wyciśnij sok. Wlej sok wiśniowy do emaliowanego pojemnika i wyślij do lodówki na co najmniej 2 godziny.
Następnie odcedź sok przez gazę, dodaj cukier i dobrze wymieszaj, aby cukier się rozpuścił.
Na małym ogniu zagotuj sok wiśniowy i wlej do wcześniej przygotowanych sterylnych słoików, zwiń. Przechowuj domowy sok wiśniowy w chłodnym, ciemnym miejscu.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy