Uwielbiasz przekąski warzywne? Wtedy na pewno spodoba ci się kawior kalafiorowy. Przygotowuje się go po prostu: warzywa są mielone i sukcesywnie wkładane do garnka do duszenia. Jeśli nie ma świeżych pomidorów, dodaj makaron, sos lub sok z pomidorów.
Składniki
- kalafior - 2 kg
- pomidory - 1 kg
- ostra czerwona papryka - 1 strąk
- marchew - 250 g
- cebula - 150 g
- czosnek - 50 g
- Olej roślinny - 100 ml
- ocet - 80 ml
- cukier - 2 art.
- sól - 1,5 art.
Przepis na gotowanie krok po kroku
Obierz pomidory i przepuść przez maszynę do mięsa.
Zetrzyj marchewki, obierz cebulę i czosnek i posiekaj.
Rozłóż kalafior na kwiatostany i drobno posiekaj.
Pokrój ostrą paprykę wzdłuż, obierz nasiona i posiekaj.
Podsmaż cebulę z marchewką na złoty kolor.
Dodaj kapustę, pomidory i gotuj pod przykryciem przez 20 minut.
Dodaj czosnek przepuszczony przez prasę, posiekaną ostrą paprykę, sól i cukier.
Potnij wszystko razem przez 10 minut, dodaj ocet i po 2 minutach zdejmij z ognia.
Rozłóż kawior w wysterylizowanych słoikach i zwiń.