fasolka szparagowa po ormiańsku na zimę w słoikach

45 min
4 porcje
Fasolka szparagowa po ormiańsku na zimę w słoikach
yaroshenko, stock.adobe.com
0

W oryginale takie danie jest przygotowywane z dużą ilością ostrej papryki. Oferuję moją wersję zielonej fasoli po ormiańsku. Okazuje się umiarkowanie pikantny i pachnący. Otwórz słoik takiego kęsa zimą, dopraw świeżymi ziołami i podawaj.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Przygotuj zieloną fasolkę, odetnij twarde krawędzie, pokrój.

Pokrój ostrą paprykę na pół, obierz nasiona, posiekaj.

Obierz cebulę i pokrój w półpierścienie.

Cebulę ułożyć na rozgrzanej patelni z olejem, posypać cukrem i smażyć przez 5 minut.

Dodaj zieloną fasolkę, ostrą paprykę i gotuj przez 15 minut, od czasu do czasu mieszając.

Dodaj wodę, sos pomidorowy, posiekany czosnek, sól i gotuj przez kolejne 7-10 minut.

Włóż do przygotowanych słoików, do każdego wlej trochę octu i zwiń.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy