W oryginale takie danie jest przygotowywane z dużą ilością ostrej papryki. Oferuję moją wersję zielonej fasoli po ormiańsku. Okazuje się umiarkowanie pikantny i pachnący. Otwórz słoik takiego kęsa zimą, dopraw świeżymi ziołami i podawaj.
Składniki
- fasolka szparagowa - 1 kg
- czosnek - 100 g
- cebula - 300 g
- ostra czerwona papryka - 1 strąk
- sos pomidorowy - 250 ml
- Olej roślinny - 50 ml
- ocet - 60 ml
- cukier - 2 art.
- sól - 1 art.
- woda - 500 ml
Przepis na gotowanie krok po kroku
Przygotuj zieloną fasolkę, odetnij twarde krawędzie, pokrój.
Pokrój ostrą paprykę na pół, obierz nasiona, posiekaj.
Obierz cebulę i pokrój w półpierścienie.
Cebulę ułożyć na rozgrzanej patelni z olejem, posypać cukrem i smażyć przez 5 minut.
Dodaj zieloną fasolkę, ostrą paprykę i gotuj przez 15 minut, od czasu do czasu mieszając.
Dodaj wodę, sos pomidorowy, posiekany czosnek, sól i gotuj przez kolejne 7-10 minut.
Włóż do przygotowanych słoików, do każdego wlej trochę octu i zwiń.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy