pomidory we własnym soku bez sterylizacji na zimę

2 godz. 0 min.
4 puszki po 1 L
Pomidory we własnym soku bez sterylizacji na zimę
Veronika Idiyat, stock.adobe.com
0

Pomidory we własnym soku są popularne wśród wielu gospodyń domowych. Wygodnie jest otworzyć słoik, podać pomidory jako przekąskę i użyć soku do przygotowania sosów, sosu lub dressingu do barszczu. Wygodne i ekonomiczne, radzę spróbować!

Składniki

  • pomidory - 3 kg
  • pomidory (dla soku) – 2 kg
  • liść laurowy - 3 szt.
  • czarny pieprz (groszek) – 6 szt.
  • sól - 2 art.
  • cukier - 3 art.

Przepis na gotowanie krok po kroku

Do tego zbioru potrzebujemy dwóch rodzajów pomidorów: małych mięsistych pomidorów do konserw w całości i dojrzałych soczystych-do wyciskania soku. Tak więc opłucz małe pomidory, wykonaj kilka nakłuć wykałaczką w obszarze łodyg, aby skóra nie pękła podczas gotowania.

Napełnij przygotowane pomidory sterylnymi słoikami niezbyt ciasno.

Zagotuj wodę i zagotuj pomidory w słoikach. Przykryj słoiki pokrywkami i pozostaw do ostygnięcia. Następnie spuść wodę, ponownie zalej pomidory nową wrzącą wodą. Radzę zmierzyć ilość spuszczonego płynu, aby wiedzieć, ile soku pomidorowego potrzebujesz do napełnienia puszek.

Pomidory na sok opłucz i pokrój losowo, a następnie przepuść przez maszynkę do mięsa lub użyj sokowirówki.

Powstały sok pomidorowy można dodatkowo przetrzeć przez sito, aby pozbyć się pestek. Z podanej liczby pomidorów otrzymuję około 2 litrów soku pomidorowego. Jeśli okaże się, że masz mniej soku niż potrzeba do napełnienia słoików, rozcieńcz go niewielką ilością przegotowanej wody.

Wlej sok pomidorowy do garnka do gotowania, dodaj sól, cukier, ziarna pieprzu i liść laurowy. Wszystko wymieszaj, zagotuj i gotuj, usuwając pianę, przez 15 minut na średnim ogniu.

Odcedź puszki pomidorów i napełnij je wrzącym sokiem pomidorowym do góry. Zwiń słoiki, odwróć do góry nogami i ostudź. Przechowuj schłodzony przedmiot w chłodnym, ciemnym miejscu.

Katarzyna Parszyna
przepis dodał (a):
Katarzyna Parszyna
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy