półfabrykaty na zimę
06.01.2023
dżem śliwkowy z orzecha włoskiego bez pestek
1 godz. 30 min.
4 porcje
Jednym z najbardziej oryginalnych i pysznych sposobów przygotowania dżemu śliwkowego jest ugotowanie go z orzechami włoskimi. Wydaje się tylko czymś egzotycznym, ale w rzeczywistości jest bardzo prosty w przygotowaniu. Następnie szczegółowo opiszę, jak dokładnie.
Składniki
- śliwki - 1 kg
- orzechy włoskie - 100 g
- woda - 200 ml
- cukier - 750 g
Przepis na gotowanie krok po kroku
Rozłóż śliwkę na połówki, usuń pestki i włóż owoce do rondla.
Gotuj je przez 20 minut, aż będą miękkie na małym ogniu.
Dodaj cukier i gotuj przez kolejne 30-40 minut.
Następnie dodaj posiekane orzechy włoskie i gotuj przez kolejne 10 minut. Możesz dodać przyprawy do smaku.
Zwiń dżem w sterylne słoiki.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy