półfabrykaty na zimę
06.05.2023
kawior z grzybów miodowych z czosnkiem na zimę
1 godz. 30 min.
4 porcje
Nie wiesz, co jeszcze ugotować z obfitych sezonowych zbiorów grzybów miodowych? Oczywiście zawsze można je po prostu zamrozić lub marynować. Ale proponuję spróbować ugotować coś bardziej oryginalnego – taki kawior i czosnek. Co więcej, wcale nie jest to trudne!
Składniki
- grzyby miodowe - 1 kg
- cebula - 500 g
- marchew - 500 g
- pomidory - 500 g
- Olej roślinny - 120 ml
- sól - 1 art.
- cukier - 1 art.
- ocet - 3 art.
Przepis na gotowanie krok po kroku
Posortuj grzyby miodowe i gotuj przez 20 minut we wrzącej wodzie. Wrzuć do durszlaka.
Pokrój warzywa losowo i gotuj na wolnym ogniu w oleju przez 15-20 minut.
Przełóż warzywa i grzyby miodowe przez maszynę do mięsa.
Dodaj sól, cukier i ocet. Dusić kawior przez kolejne 10-15 minut.
Umieść go w wysterylizowanych słoikach.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy