Jeśli sok z rokitnika i dżem od dawna nikogo nie dziwi, co z niesłodzonym sosem z "słonecznej jagody"? Jeśli nigdy tego nie próbowałeś, naprawimy to. Dzielę się przepisem na sos jagodowy, który pasuje do mięsa, ryb, drobiu i potraw z grilla.
Składniki
Przepis na gotowanie krok po kroku
Usuń jagody rokitnika z gałązek, opłucz pod bieżącą wodą i wrzuć do durszlaka.
Następnie za pomocą blendera (możesz również użyć maszynki do mięsa) ubij jagody w puree. Przetrzyj przecier jagodowy przez sito, aby usunąć pestki i skórki.
Obrany zmiażdżony czosnek w moździerzu z solą, tymiankiem i pieprzem, aż będzie gładki.
W puree jagodowym wprowadź masę czosnkową, dodaj miód i skrobię rozcieńczoną wodą, mieszaj, aż będzie gładka i zagotuj na małym ogniu. Gotuj sos przez 2-3 minuty (aż zgęstnieje).
Gorący sos zapakuj w małe sterylne słoiki i szczelnie zamknij. Przenieś schłodzony sos z rokitnika do przechowywania w lodówce.