dżem ze świeżych fig

1 godz. 30 min.
4 porcje
Dżem ze świeżych fig
New Africa, stock.adobe.com
0

Jeśli masz zapasy świeżych fig, zawsze możesz je wysuszyć. I możesz iść dalej i zrobić z niego wspaniały dżem na zimę. Jednocześnie urozmaicaj typowe zbiory jagód i owoców czymś bardziej nieoczekiwanym i interesującym.

Składniki

  • figi - 1 kg
  • cukier - 1 kg
  • woda - 2 art.

Przepis na gotowanie krok po kroku

Opłucz figi, osusz, odetnij ogony i przykryj cukrem.

Dodaj wodę, zagotuj dżem i gotuj przez 10 minut na małym ogniu.

Pozwól mu ostygnąć i gotuj przez kolejne 5 minut. I tak jeszcze 2-3 razy.

Przed ostatnim gotowaniem w razie potrzeby zmiel dżem blenderem.

Zwiń go w sterylne słoiki.

Irina Kovaleva
przepis dodał (a):
Irina Kovaleva
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy