papryka do nadziewania na zimę w słoikach

1 godz. 0 min.
1 puszka 3 l
Papryka do nadziewania na zimę w słoikach
georgina198, stock.adobe.com
0

Chcę podzielić się moim ulubionym przepisem na marynowaną paprykę do nadziewania. Zimą otwórz słoik pachnącego półfabrykatu, odcedź marynatę i napełnij całe puste papryki ulubionym nadzieniem. Następnie ugotuj faszerowaną paprykę w zwykły sposób.

Składniki

  • papryka - 1 kg
  • liść laurowy - 1 szt.
  • ziele angielskie (groszek) – 5 szt.
  • woda - 2,2 L
  • ocet (9%) – 2 art.
  • cukier - 1,5 art.
  • sól - 1,5 art.

Przepis na gotowanie krok po kroku

Opłucz paprykę, odetnij czapki z łodygami, ostrożnie usuń rdzenie z nasionami i przegrodami.

Blanszuj przygotowaną paprykę we wrzącej wodzie przez 3-4 minuty.

Napełnij wstępnie wysterylizowany trzylitrowy słoik blanszowanym pieprzem, przykryj sterylną pokrywką.

Do marynaty połącz 2,2 l wody, soli i cukru, dodaj liść laurowy i ziele angielskie. Wszystko wymieszaj, zagotuj i gotuj na średnim ogniu przez 1-2 minuty.

Z wrzącą marynatą wlej paprykę do słoika do góry, dodaj ocet i natychmiast zwiń. Odwróć słoik do góry nogami, zawiń i pozostaw do całkowitego ostygnięcia. Przechowuj schłodzony przedmiot w chłodnym, ciemnym miejscu.

Katarzyna Parszyna
przepis dodał (a):
Katarzyna Parszyna
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy