papryka do nadziewania na zimę w słoikach
Chcę podzielić się moim ulubionym przepisem na marynowaną paprykę do nadziewania. Zimą otwórz słoik pachnącego półfabrykatu, odcedź marynatę i napełnij całe puste papryki ulubionym nadzieniem. Następnie ugotuj faszerowaną paprykę w zwykły sposób.
Składniki
- papryka - 1 kg
- liść laurowy - 1 szt.
- ziele angielskie (groszek) – 5 szt.
- woda - 2,2 L
- ocet (9%) – 2 art.
- cukier - 1,5 art.
- sól - 1,5 art.
Przepis na gotowanie krok po kroku
Opłucz paprykę, odetnij czapki z łodygami, ostrożnie usuń rdzenie z nasionami i przegrodami.
Blanszuj przygotowaną paprykę we wrzącej wodzie przez 3-4 minuty.
Napełnij wstępnie wysterylizowany trzylitrowy słoik blanszowanym pieprzem, przykryj sterylną pokrywką.
Do marynaty połącz 2,2 l wody, soli i cukru, dodaj liść laurowy i ziele angielskie. Wszystko wymieszaj, zagotuj i gotuj na średnim ogniu przez 1-2 minuty.
Z wrzącą marynatą wlej paprykę do słoika do góry, dodaj ocet i natychmiast zwiń. Odwróć słoik do góry nogami, zawiń i pozostaw do całkowitego ostygnięcia. Przechowuj schłodzony przedmiot w chłodnym, ciemnym miejscu.