
Opatrunek barszczowy na zimę-must have dla zapracowanych gospodyń domowych. Przygotowanie go nie jest trudne, a czas jest wystarczająco oszczędzony. Jak wygodnie jest otworzyć słoik zimą, dodać zawartość do wrzącego bulionu - a po 15 minutach pełny pachnący domowy barszcz jest gotowy!
Składniki
Przepis na gotowanie krok po kroku
Pomidory zalać wrzącą wodą, a następnie zanurzyć w zimnej wodzie na kilka minut. Obierz pomidory i pokrój w drobną kostkę.
Obierz buraki i marchewki, na przemian zetrzyj na grubej tarce. Paprykę obrać z nasion, pokroić w kostkę. Posiekaj cebulę i zioła.
Na rozgrzanym oleju roślinnym smaż marchewki przez 5-7 minut.
Dodaj cebulę do marchewki i smaż wszystko razem, mieszając, przez 10 minut.
Wlej wodę do smażenia i dodaj buraki, dobrze wymieszaj i gotuj na wolnym ogniu przez 15 minut.
Dodaj pomidory i paprykę do reszty warzyw. Posolić obrabiany przedmiot, dodać cukier i ocet. Wymieszaj i gotuj na małym ogniu pod pokrywką przez 10 minut.
Dodaj posiekane warzywa do dressingu, wymieszaj i zdejmij obrabiany przedmiot z ognia.
Gorący sos barszczowy zapakuj do wcześniej wysterylizowanych słoików, zwiń, odwróć do góry nogami, zawiń i pozostaw do całkowitego ostygnięcia. Przechowuj schłodzony przedmiot w chłodnej spiżarni.