dżem z czerwonej śliwki wiśniowej z pestkami

30 min
6 porcji
Dżem z czerwonej śliwki wiśniowej z pestkami
Olena Rudo, stock.adobe.com
0

Dżem z czerwonej śliwki wiśniowej to doskonały preparat na zimę. Okazuje się, że jest dość słodki, ale jeśli chcesz zostawić lekką kwaskowatość, po prostu zmniejsz ilość użytego cukru. Dżem jest idealny do deserów, naleśników, ciast lub po prostu do herbaty.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Umyj śliwkę wiśniową i lekko osusz.

Włóż emaliowany pojemnik na dżem do ognia, wlej wodę i ciągle mieszając dodaj cukier. Rozpuść cukier i zagotuj syrop.

Gdy syrop wystarczająco się zagotuje i stanie się przezroczysty, dodaj śliwkę wiśniową. Za pomocą drewnianej łyżki zanurz owoce całkowicie w syropie, wyłącz ogrzewanie i pozostaw do zaparzenia na 8-12 godzin, aż całkowicie ostygną.

Następnie na małym ogniu ponownie zagotuj dżem, zdejmij z ognia i pozostaw na kolejne 8 godzin. Powtórz procedurę jeszcze 1-2 razy. Syrop powinien wyraźnie zgęstnieć.

Włóż całkowicie schłodzony dżem do sterylnych słoików i przekręć.

Katarzyna Parszyna
przepis dodał (a):
Katarzyna Parszyna
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy