Dżem z czerwonej śliwki wiśniowej to doskonały preparat na zimę. Okazuje się, że jest dość słodki, ale jeśli chcesz zostawić lekką kwaskowatość, po prostu zmniejsz ilość użytego cukru. Dżem jest idealny do deserów, naleśników, ciast lub po prostu do herbaty.
Składniki
- śliwka wiśniowa (czerwony z pestkami) – 2 kg
- woda - 1,5 szklanki
- cukier - 2 kg
Przepis na gotowanie krok po kroku
Umyj śliwkę wiśniową i lekko osusz.
Włóż emaliowany pojemnik na dżem do ognia, wlej wodę i ciągle mieszając dodaj cukier. Rozpuść cukier i zagotuj syrop.
Gdy syrop wystarczająco się zagotuje i stanie się przezroczysty, dodaj śliwkę wiśniową. Za pomocą drewnianej łyżki zanurz owoce całkowicie w syropie, wyłącz ogrzewanie i pozostaw do zaparzenia na 8-12 godzin, aż całkowicie ostygną.
Następnie na małym ogniu ponownie zagotuj dżem, zdejmij z ognia i pozostaw na kolejne 8 godzin. Powtórz procedurę jeszcze 1-2 razy. Syrop powinien wyraźnie zgęstnieć.
Włóż całkowicie schłodzony dżem do sterylnych słoików i przekręć.