
W sezonie chcę zrobić więcej pysznych preparatów warzywnych. A wśród nich muszą być plasterki pomidorów we własnym soku. To naprawdę uniwersalna konserwacja: solenie podaje się na stole, a sok można pić, używać do sosów, smażenia i innych potraw.
Składniki
- pomidory - 8 kg
- czosnek - 50 g
- ocet - 60 ml
- czarny pieprz - 5 groszek
- liść laurowy - 2 kawałki
- sól - 2,5 art.
Przepis na gotowanie krok po kroku
Przełóż połowę pomidorów przez sokowirówkę.
Zagotuj powstały sok, dodaj przyprawy, sól, czosnek przepuszczony przez prasę i gotuj przez 10 minut.
W czystych słoikach złóż pozostałe pomidory.
Zalej wrzącym sokiem i sterylizuj przez 15 minut.
Wyjmij słoiki z wanny do sterylizacji, dodaj ocet i zwiń.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy