pomidory w plasterkach we własnym soku na zimę

50 min
16 porcji
Pomidory w plasterkach we własnym soku na zimę
proton_l3, stock.adobe.com
0

W sezonie chcę zrobić więcej pysznych preparatów warzywnych. A wśród nich muszą być plasterki pomidorów we własnym soku. To naprawdę uniwersalna konserwacja: solenie podaje się na stole, a sok można pić, używać do sosów, smażenia i innych potraw.

Składniki

  • pomidory - 8 kg
  • czosnek - 50 g
  • ocet - 60 ml
  • czarny pieprz - 5 groszek
  • liść laurowy - 2 kawałki
  • sól - 2,5 art.

Przepis na gotowanie krok po kroku

Przełóż połowę pomidorów przez sokowirówkę.

Zagotuj powstały sok, dodaj przyprawy, sól, czosnek przepuszczony przez prasę i gotuj przez 10 minut.

W czystych słoikach złóż pozostałe pomidory.

Zalej wrzącym sokiem i sterylizuj przez 15 minut.

Wyjmij słoiki z wanny do sterylizacji, dodaj ocet i zwiń.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy