dżem z bursztynowego jabłka w plasterkach z cytryną

1 godz. 0 min.
4 porcje
Bursztynowy dżem jabłkowy w plasterkach z cytryną
Sea Wave, stock.adobe.com
0

Jednym z moich ulubionych przepisów na dżem jest bursztyn. Można go przygotować z różnych owoców, ale tutaj wolę klasykę i robię z jabłek. A dla oryginalności i różnorodności dodaję cytrynę. Mówię Ci, jak zrobić taki dżem w plasterkach – nie tylko smaczny, ale także spektakularny.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Pokrój jabłka i cytryny w cienkie plasterki. Cytryny lepiej najpierw sparzyć wrzącą wodą.

Przykryj owoce cukrem i pozostaw na kilka godzin.

Doprowadzić do wrzenia i gotować przez 7 minut.

Niech dżem ostygnie i gotuj ponownie przez 7 minut.

I jeszcze raz. A następnie rozłóż gorący bursztynowy dżem w suchych, wysterylizowanych słoikach.

Irina Kovaleva
przepis dodał (a):
Irina Kovaleva
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy