półfabrykaty na zimę
29.04.2023
dżem z bursztynowego jabłka w plasterkach z cytryną
1 godz. 0 min.
4 porcje
Jednym z moich ulubionych przepisów na dżem jest bursztyn. Można go przygotować z różnych owoców, ale tutaj wolę klasykę i robię z jabłek. A dla oryginalności i różnorodności dodaję cytrynę. Mówię Ci, jak zrobić taki dżem w plasterkach – nie tylko smaczny, ale także spektakularny.
Przepis na gotowanie krok po kroku
Pokrój jabłka i cytryny w cienkie plasterki. Cytryny lepiej najpierw sparzyć wrzącą wodą.
Przykryj owoce cukrem i pozostaw na kilka godzin.
Doprowadzić do wrzenia i gotować przez 7 minut.
Niech dżem ostygnie i gotuj ponownie przez 7 minut.
I jeszcze raz. A następnie rozłóż gorący bursztynowy dżem w suchych, wysterylizowanych słoikach.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy