Dżemy jagodowe to klasyka, a klasyka często chce się urozmaicić. Dlatego od dawna robię dżemy z mieszanki różnych składników, a nie tylko z jednej rzeczy. Połączenie malin i czarnej porzeczki jest nie tylko smaczne, ale także zdrowe.
Składniki
- czarna porzeczka - 1 kg
- Malina - 1 kg
- cukier - 1.5 kg
- kwas cytrynowy - 0.5 łyżeczka
Przepis na gotowanie krok po kroku
Połącz porzeczki, maliny i cukier. Pozostaw na kilka godzin lub na noc.
Doprowadzić masę do wrzenia i gotować przez 10 minut.
Pozwól dżemowi ostygnąć przez kilka godzin i gotuj przez 10 minut.
Ponownie ostudź przez kilka godzin i gotuj przez kolejne 10 minut.
Dodaj kwas cytrynowy i zwiń w sterylne słoiki.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy