Moja rodzina uwielbia Adjikę, więc gotuję ją na różne sposoby. Chcę podzielić się z wami przepisem na adżiki z jabłkami, który jest przygotowywany po prostu i nie wymaga specjalnych umiejętności kulinarnych. Zimą do mięsa lub kanapek z domowym smalcem jest to, czego potrzebujesz!
Składniki
- pomidory - 1,5 kg
- jabłka - 0,5 kg
- marchew - 0,5 kg
- cebula - 0,5 kg
- papryka - 0,5 kg
- czosnek - 250 g
- ostra czerwona papryka - 150 g
- ziele angielskie (groszek) – 5 szt.
- czarny pieprz (Permalink) – 10 szt.
- Olej roślinny - 250 ml
- ocet (9%) – 30 ml
- cukier - 80 G
- sól - 60 G
Przepis na gotowanie krok po kroku
Jabłka i wszystkie warzywa opłucz, obierz i pokrój na małe, dowolne kawałki, a następnie przepuść wszystko na przemian przez maszynę do mięsa. Zmiel czosnek osobno.
Przenieś masę warzywną do garnka do gotowania, dodaj olej roślinny i mieszając zagotuj. Gotuj obrabiany przedmiot na małym ogniu do pożądanej konsystencji (zajmie to około 40-60 minut).
Dodaj sól, cukier, posiekany czosnek, czarny pieprz i ziele angielskie. Wlej ocet, wymieszaj i gotuj przez kolejne 10 minut.
Wlej wrzącą Adjikę do sterylnych słoików, zwiń, odwróć do góry nogami, zawiń i pozostaw do całkowitego ostygnięcia. Przechowuj sos w chłodnym, ciemnym miejscu.