
Adjika to ulubiony" zimowy " SOS wielu gospodyń domowych. Jest kochany za smak i aromat, wszechstronność i łatwość przygotowania. Łączy się z makaronem, ryżem i każdym mięsem. Przepis nie wymaga użycia octu, podczas gdy Adjika jest przechowywana przez długi czas.
Składniki
Przepis na gotowanie krok po kroku
Opłucz pomidory, usuń środek, pokrój na 4 części. Obierz paprykę i papryczki chili z nasion, pokrój losowo. Obierz czosnek.
Przepuść wszystkie przygotowane warzywa przez maszynę do mięsa.
Umieść masę warzywną w misce do gotowania, dopraw solą, wymieszaj i zagotuj na dużym ogniu. Gotuj sos, mieszając, przez 5 minut.
Wlej wrzącą Adjikę do wcześniej wysterylizowanych małych słoików, szczelnie zamknij, odwróć do góry nogami, zawiń i całkowicie ostudź. Taki przedmiot jest bezpiecznie przechowywany w temperaturze pokojowej przez 1 rok.