
Cóż za wspaniały sposób na zachowanie smaku i aromatu świeżych winogron! Wspaniały, a jednocześnie-jak najbardziej oryginalny. Nawet jeśli jeszcze nie próbowałeś marynowanych winogron z octem, radzę zwinąć co najmniej kilka słoików. Soczysta słodka jagoda staje się pikantna i kwaśna.
Składniki
- Winogrona - 1 kg
- woda - 1 L
- ziele angielskie - 1 łyżeczka
- ocet - 4 art.
- sól - 1.5 art.
- cukier - 2.5 art.
- Goździk - 2 Bud
- Badian - 1 gwiazdka
- liść laurowy - 1 rzecz
Przepis na gotowanie krok po kroku
Opłucz winogrona, oderwij gałązki i włóż do czystych, suchych słoików.
Zalej wrzącą wodą i pozostaw na 10 minut pod pokrywkami.
Odcedź tę wodę, dodaj pozostałe składniki i gotuj marynatę przez 3 minuty.
Napełnij z powrotem i zwiń winogrona na zimę.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy