
W szczycie sezonu kalafior jest bardzo obfity i jest dość przystępny cenowo. Ale w zimnych porach roku smak wcale nie jest taki sam i będziesz musiał ciężko pracować, aby go znaleźć. Dlatego zawsze robię z niego trochę pustych miejsc. Dzielę się moim ulubionym przepisem z pietruszką.
Składniki
- kalafior - 1-2 głowice
- pietruszka - 1 pęczek
- czosnek - 4 ząbki
- kurkuma - 1 łyżeczka
- Mieszanka groszku pieprzowego - 1 łyżeczka
- sól - 1 art.
- cukier - 1 art.
- ocet - 1 art.
- woda - 700 ml
Przepis na gotowanie krok po kroku
Rozłóż kalafior na różyczki i gotuj przez 5 minut we wrzącej wodzie.
Włóż do wysterylizowanych słoików z pietruszką i czosnkiem. Możesz dodać coś innego.
Zagotuj wodę ze wszystkimi przyprawami, cukrem i solą. Wlej ocet.
Napełnij kalafior marynatą i zwiń na zimę.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy