Uwielbiam połączenie mięsa z różnymi sosami jagodowymi. Dziś proponuję przygotować sos do mięsa z czerwonej porzeczki. Kwaśne jagody dobrze komponują się z dowolnymi ostrymi dodatkami, w wyniku czego otrzymujemy pikantny, umiarkowanie ostry sos, który podkreśla smak każdego mięsa.
Składniki
- czerwona porzeczka - 700 g
- Chili - 0,5 szt.
- czosnek - 6 ząbki
- liść laurowy - 1 szt.
- ziele angielskie (groszek) – 3 szt.
- mielona kolendra - 1 art.
- cukier - 150 g
- sól - 10 g
- ocet (opcjonalnie) – 1 art.
Przepis na gotowanie krok po kroku
Ostrożnie usuń porzeczki z gałązek, opłucz pod bieżącą wodą i wrzuć do durszlaka.
Papryczki chili obierz z nasion, pokrój w plasterki. Obierz i pokrój czosnek losowo.
Zmiel jagody, paprykę i czosnek blenderem, aż będą gładkie.
Umieść powstałą masę na patelni, zagotuj, a następnie zmniejsz ogień. Posolić sos, dodać cukier, liść laurowy i ziele angielskie.
Smaż sos na małym ogniu przez 20 minut. Kilka minut przed gotowaniem dodaj zmieloną kolendrę, wymieszaj.
Zdejmij obrabiany przedmiot z ognia i przetrzyj sos przez drobne sito, aby pozbyć się pestek. W rezultacie powinieneś otrzymać jednolity błyszczący sos o pięknym jagodowym kolorze.
Ponownie włóż sos do rondla i na małym ogniu, mieszając, gotuj przez 10 minut. Pod koniec gotowania, w razie potrzeby, możesz dodać 1 łyżkę. l ocet (jest to całkowicie opcjonalne, ponieważ naturalny kwas porzeczkowy wystarcza do długotrwałego przechowywania przedmiotu obrabianego).
Umieść gorący sos porzeczkowy w małych sterylnych słoikach, szczelnie zamknij i ostudź. Przechowuj schłodzony przedmiot w chłodnym, ciemnym miejscu.