sos do mięsa z czerwonej porzeczki na zimę

45 min
300 ml
Sos do mięsa z czerwonej porzeczki na zimę
manyakotic, stock.adobe.com
0

Uwielbiam połączenie mięsa z różnymi sosami jagodowymi. Dziś proponuję przygotować sos do mięsa z czerwonej porzeczki. Kwaśne jagody dobrze komponują się z dowolnymi ostrymi dodatkami, w wyniku czego otrzymujemy pikantny, umiarkowanie ostry sos, który podkreśla smak każdego mięsa.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Ostrożnie usuń porzeczki z gałązek, opłucz pod bieżącą wodą i wrzuć do durszlaka.

Papryczki chili obierz z nasion, pokrój w plasterki. Obierz i pokrój czosnek losowo.

Zmiel jagody, paprykę i czosnek blenderem, aż będą gładkie.

Umieść powstałą masę na patelni, zagotuj, a następnie zmniejsz ogień. Posolić sos, dodać cukier, liść laurowy i ziele angielskie.

Smaż sos na małym ogniu przez 20 minut. Kilka minut przed gotowaniem dodaj zmieloną kolendrę, wymieszaj.

Zdejmij obrabiany przedmiot z ognia i przetrzyj sos przez drobne sito, aby pozbyć się pestek. W rezultacie powinieneś otrzymać jednolity błyszczący sos o pięknym jagodowym kolorze.

Ponownie włóż sos do rondla i na małym ogniu, mieszając, gotuj przez 10 minut. Pod koniec gotowania, w razie potrzeby, możesz dodać 1 łyżkę. l ocet (jest to całkowicie opcjonalne, ponieważ naturalny kwas porzeczkowy wystarcza do długotrwałego przechowywania przedmiotu obrabianego).

Umieść gorący sos porzeczkowy w małych sterylnych słoikach, szczelnie zamknij i ostudź. Przechowuj schłodzony przedmiot w chłodnym, ciemnym miejscu.

Katarzyna Parszyna
przepis dodał (a):
Katarzyna Parszyna
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy