Puree gruszkowe zimą można po prostu jeść lub podawać do stołu oprócz naleśników i naleśników, tostów i serników. Dzieci będą szczególnie zadowolone z takiego przysmaku! Dostosuj ilość cukru w zależności od odmiany gruszek i preferencji smakowych.
Składniki
- Gruszka (Waga netto) – 1 kg
- cukier - 300 g
- kwas cytrynowy - 0,5 łyżeczka
- woda - 4 art.
Przepis na gotowanie krok po kroku
Gruszki opłucz, przekrój na pół, usuń rdzenie. Pokrój owoce na dowolne kawałki.
Umieść gruszki w garnku do gotowania, dodaj wodę i zagotuj pod przykryciem. Na małym ogniu dusić gruszki do miękkości (w zależności od odmiany i dojrzałości gruszek może to zająć od 10 minut do pół godziny).
Zmiękczone gruszki zmiksuj blenderem, aż będą gładkie.
W puree gruszkowym dodaj cukier i kwas cytrynowy, dobrze wymieszaj i zagotuj. Gotuj przedmiot na małym ogniu przez około 5 minut.
Wlać wrzące puree gruszkowe do wcześniej wysterylizowanych słoików. Zwiń słoiki, odwróć do góry nogami, zawiń i ostudź. Przechowuj schłodzony przedmiot w chłodnym, ciemnym miejscu.