Russula marynowana na gorąco idealnie komponuje się z innymi marynowanymi warzywami i daniami mięsnymi. Oferuję sprawdzony przepis, który nie wymaga długiego przetwarzania i pozwoli Ci cieszyć się smakiem ulubionych grzybów przez cały rok.
Składniki
- Russula - 500 g
- sól - 20 g
- liście wiśni - 3 kawałki
- koperek - 2 parasolka
- liście dębu - 1 rzecz
- Chrzanów - 1 liść
- czosnek - 3 ząbki
- ziele angielskie - 5 groszek
Przepis na gotowanie krok po kroku
Oczyść russula, pokrój losowo i gotuj przez 10 minut we wrzącej wodzie.
Włóż grzyby i wszystkie dodatki do czystego słoika, naprzemiennie warstwami. Od czasu do czasu posyp solą.
Napełnij wywar z gotowania grzybów do góry.
Pozostaw słoik na 3-4 dni w chłodnym miejscu, a następnie zamknij i przechowuj w lodówce lub w piwnicy.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy