Dżem z płatków róży-brzmi bardzo skomplikowanie i prawie niewiarygodnie. Ale w rzeczywistości wcale nie jest trudne do przygotowania. Najtrudniejszą częścią jest znalezienie dobrych płatków. Ale właściciele własnego ogrodu lub domku zwykle nie mają takiego problemu.
Składniki
- płatki róż - 500 g
- cukier - 500 g
- woda - 250 ml
- pomarańcza - 1 rzecz
- rozmaryn - 2 gałązki
Przepis na gotowanie krok po kroku
Opłucz, posortuj i osusz płatki róż.
Zagotuj wodę z cukrem i gotuj, aż się rozpuści.
Stopniowo dodawaj płatki i gotuj dżem przez około 40 minut, mieszając.
Dodaj obraną pomarańczę i gałązki rozmarynu zmiażdżone w blenderze i gotuj przez kolejne 20 minut.
Usuń rozmaryn i zwiń dżem w sterylne słoiki.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy