Jasna i słoneczna żółta śliwka wiśniowa to kolejna piękna baza do dżemu. A dzisiaj powiem Ci, jak go odpowiednio ugotować. Okaże się umiarkowanie słodki, z lekką kwaskowatością-po prostu idealny do nadzienia, do naleśników lub po prostu do filiżanki mocnej herbaty.
Składniki
- śliwka wiśniowa (żółty) – 1 kg
- cukier - 1 kg
- woda - 400 ml
Przepis na gotowanie krok po kroku
Usuń pestki ze śliwki wiśniowej i pokrój je losowo.
Zagotuj wodę z cukrem, aż się rozpuści i wlej syrop ze śliwki wiśniowej. Pozostaw na 4 godziny.
Odcedź syrop, gotuj przez kolejne 15 minut i ponownie wlej śliwkę wiśniową na 4 godziny.
Doprowadź wszystko razem do wrzenia, gotuj przez 7 minut i zwiń dżem w sterylne słoiki.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy