Polecam ugotować kilka słoików cukinii z bakłażanem na zimę. Z dodatkiem czosnku i przypraw przekąska okazuje się smaczna, umiarkowanie pikantna i aromatyczna. Często podaje się go zamiast sałatki z makaronem, owsianką i puree ziemniaczanym.
Składniki
- cukinia - 500 g
- bakłażany - 500 g
- czosnek - 100 g
- cebula - 3 kawałki
- Olej roślinny - 150 ml
- ocet - 100 ml
- mielony czarny pieprz - 0,5 łyżeczka
- mielona kolendra - 0,5 CZ. l.
- cukier - 50 g
- sól - 25 g
Przepis na gotowanie krok po kroku
Cukinię, bakłażana, obraną cebulę i czosnek pokroić na małe kawałki.
Wymieszaj warzywa z cukrem, solą, przyprawami i olejem. Przykryj i odstaw na godzinę.
Ułóż w słoikach i sterylizuj przez 15 minut.
Ostrożnie wyjmij słoiki z wanny do sterylizacji, do każdego dodaj trochę octu, zwiń i odwróć do góry nogami.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy