dżem z jarzębiny leśnej

1 godz. 30 min.
4 porcje
Dżem z jarzębiny leśnej
Goffkein, stock.adobe.com
0

Bardzo ciekawy i dość oryginalny zimowy preparat – dżem z jarzębiny leśnej. Po pierwsze, jest to jeden z najlepszych sposobów wykorzystania tej osobliwej jagody. Po drugie, jest po prostu smaczny i zdrowy. I jak go ugotować – powiem ci dalej.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Moczyć jarzębinę przez 10 minut, spłukać i osuszyć.

Zagotuj syrop z wody z cukrem i gotuj przez kilka minut.

Wlej syrop z jarzębiny i pozostaw na noc.

Zagotuj dżem, gotuj na małym ogniu przez około 20 minut i zwiń go w sterylne słoiki.

Irina Kovaleva
przepis dodał (a):
Irina Kovaleva
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy